Kanada Dil Eğitimi
Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre Kanada dünyada yaşam şartlarının en iyi olduğu ülkelerden biridir. ABD’ye sınır komşusu olması, yabancı ülke vatandaşlarına sunduğu yüksek yaşam standartları, üniversite eğitimi, İngilizce ve Fransızca dil okulları gibi olanaklar; bireysel hak ve özgürlüklere verdiği önem ve kozmopolit yapısı sebebiyle Kanada, en çok göç alan ülkeler arasındadır. İngilizce’nin yanında Fransızca da Kanada’nın resmi dilidir. Toronto, Vancouver, Victoria, Halifax, Montreal, Calgary, Quebec gibi eyaletlerde hem İngilizce hem Fransızca konuşulmaktadır. Dolayısıyla her iki dili de bu eyalette kullanabilme, öğrenme ve geliştirme imkanı vardır. Toronto, Vancouver gibi Kanada’nın çok kültürlü büyük şehirlerinde dünyanın her tarafından gelen insanların oluşturduğu topluluklar bu şehirlerin kültürlerini zenginleştirmiştir. Bu şehirlerde her kamusal alanda kültürlerarası iletişim örneklerine rastlanılabilir.
Kanada oturma ve çalışma izni taleplerinin değerlendirilmesi yalnızca Kanada Devleti’nin egemenlik alanına girmektedir. Bir göçmen ülkesi olan Kanada’nın her yıl yaklaşık 250.000 göçmen kabul ettiği bilinmektedir. Kanada’nın göçmenlik ile ilgili yasal düzenlemeleri Kanada Federal Hükümeti (KFH) yürütmektedir. Bununla birlikte KFH’nin bütün bölge ve eyaletlerinin birbirinden bağımsız göçmen kabul anlaşmaları bulunmaktadır. Kanada’ya göçmen olarak kabul edilebilirlik ve sınıflandırma konusunda yasal yetkiye sahip kurum Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Kurumu (KVGK)’dur. Bu anlaşmalar çerçevesinde, her bölge kendi ekonomisinin ihtiyaçları doğrultusunda göçmenlik şartları getirmiştir.
Kanada’ya üniversite eğitimi görmek için giden yabancı öğrencinin belirli bir seviyede dil yeterliliğine sahip olması gerekmektedir. Türkiye’deki yabancı dil kurslarının bazıları Kanada Konsolosluğu tarafından tanınmaktadır. Kanada Konsolosluğu, Kanada’ya öğrenim görmek için giden öğrencilerin Türkiye’de geçerliliği olan dil programlarından alınmış sertifikalara vize kolaylığı sağlayabilmektedir.
Kanada’da yaşama planı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kanada seyahatleri öncesi alacakları dil eğitimi oradaki yeni hayatlarına bir adım önden ve daha donanımlı başlamalarına vesile olacaktır.
Sağlık engeli, sabıka kaydı ve Kanada’nın ulusal güvenliğini tehdit edecek bir engeli olmayan herkes Kanada’ya turistik amaçlı seyahat, gerekli koşulları sağlamaları halinde oturma izni, çalışma izni ve öğrenci olarak için uzun veya kısa süreli Kanada vizesi başvurusunda bulunabilir.
Federatif bir siyasi yapıya sahip olan Kanada 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşmaktadır. KFH’nin bütün bölge ve eyaletlerinin birbirinden bağımsız göçmen kabul anlaşmaları bulunmaktadır. Bu sebeple Kanada’ya dil eğitimi için gidecek kişi öğrenim göreceği bölgenin şartlarına göre başvuruda bulunmalıdır. Kanada yabancı uyruklu öğrencilere mezun olduktan sonra göçmenlik başvurusunda bulunmaları için bazı ayrıcalıklar tanımaktadır. Kanada’ya üniversite eğitimi için gidecek öğrenciler öğrenim görecekleri kurumun eyalet tarafından tanınmış olmasına dikkat etmelidir. Ottava’daki uluslararası üne sahip olan “Cordon Bleu” KVGK tarafından tanınmamaktadır.
Kanada’ya çalışma vizesi ile gelebilmek için önkoşul Kanada’da kâin bir işveren tarafından Kanada diplomatik temsilciliğine hitaben, şahsen yazılmış, imzalı ve şirketin antetli kağıdına hazırlanmış davet mektubu göndermesi gerekmektedir. Kanada Devleti, Kanada’ya uluslararası öğrenci statüsünde gelenlere, mezun olduktan sonra, göçmenlik başvurusunda bulunmaları için belirli imkânlar tanımaktadır.
Bu alanda göçmenlik başvurusuna hak kazanabilmek için gereken şartlar şunlardır: En az iki yıl tam zamanlı yüksek öğrenim eğitimi almış ve eğitim sonunda mezun olmuş olmak, mezun olduktan sonra, alınan eğitimin süresi ile eşit ve en çok dört yılla sınırlı çalışma vizesine başvurma hakkını kullanarak çalışma vizesi almak ve belirli seviyede İngilizce veya Fransızca dil seviyesine sahip olmak şartı aranmaktadır.
Kanada Oturum İzni İçin İstenen Dil Yeterliliği Belgesi
Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı 10 Mart 2010 tarihinde dil yeterliliği için sunulan kanıtların değerlendirilmesine ilişkin gerekli prosedürler değişmiştir, Kanada Nitelikli Eleman (Federal Skilled Workers, FSW) ve Kanada Tecrübe Sınıfından (Canada Experience Class, CEC) başvuran adaylar İngilizce ve/veya Fransızca dil yeterliliğini ispat için Bakanlığın kabul ettiği sınavlara girmektedir (CELPIP, IELTS, TEF). Bu sınavlardan aldıkları belge ile İngilizce/Fransızca dil yeterliliklerini kanıtlaması gerekmektedir. Nitelikli Eleman ve Kanada Tecrübe Sınıfı vize kategorisinden başvuracak adayların dil yeterliliklerini başvuru yaptığı esnada kanıtlamaları gerekmektedir.
Bu genelge ile tüm Kanada vize ofisleri (dünyadaki Kanada göçmenlik başvurusu kabul eden Kanada konsoloslukları ve elçilikleri) Federal Nitelikli Eleman (Skilled Workers) ve Kanada Deneyimi Sınıfından (Canada Experience Class) başvuracak adayların ön başvuru esnasında dil yeterliliği kanıtlarının sunulması gerektiği konusunda uyarıldı.
Kanada’da oturum izni almayı planlayan kişilerden artık hükümetin uygulamaya koyduğu Hızlı Göçmenlik için Hareket Planın’ın (Action Plan for Faster Immigration) amaçlarından biri de Federal Nitelikli Eleman (FSW) başvurularını bir yıl içinde sonuçlanmasını sağlamaktır. Bu amaçla dil yeterliliğiyle ilgili uluslarası sertifikalar başvuru sırasında talep edilmektedir.
10 Nisan 2010’dan sonraki tüm başvurularda artık başvuru ile birlikte dil yeterliliğinin kanıtlanması gerekmektedir. Kanada vize başvurusunda bulunan kişi sınava girmeyerek durumunu açıklayan yazılı kanıt sunma yoluna giderse beyan ettiği kanıtlar (eğitim ile ilgili diplomalar vs.) ile açık bir şekilde Federal Nitelikli Eleman (FSW) ve Kanada Deneyimi Sınıfı (CEC) başvurularında istenen dil yeterliliği şartını yerine getirdiklerini ispat etmelidirler.
Şayet sunulan kanıtlar yeterli görülmezse FSW için başvuranlar sundukları deliller ışığında hakkettikleri dil puanını alacaklar ve CEC için başvuran adaylarların başvuruları da mimimum şartları taşımadığı anlaşıldığında reddedilecektir.